Blog plný receptů, článků, fitness, cviků a mé cesty se právě rozjíždí a postupem času se můžete těšit na pořádnou nálož zdravých, chutných receptů! :))

Povidla, džemy,..

25. srpna 2015 v 8:11 | Týnka |  Nezdravé zdravě
Při včerejší procházce, při pohledu na 3 stromy obsypané švestkami, nás s přítelem napadl bláznivý nápad udělat si džemy a povidla. A tak to skončilo 4 hodinovým patláním, kvůli pár skleničkám. Ale v dnešní době sehnat v obchodě džem který alespoň ležel vedle ovoce a zároveň v něm není 3 kýble cukru je nadlidský výkon, takže nám to za to rozhodně stálo. Naše verze je zdravá a super chutná :P




Ingredience:
Povidla:
2,5 kila švestek
80 g sladidla ze stévie
1 pl skořice

Švestkový džem:
1,5 kila švestek
50 g sladidla ze stévie
1 čl skořice

Meruňkový džem:
1,5 kg meruněk
20 g sladidla ze stévie
30 g chia semínek

Sladidlo dle chuti a sladkosti ovoce se bude určitě lišit :)

Postup:
Základ - umyté a vypeckované ovoce :D 100 % vše čisté - tzn. sevřít vodu a vylít ji do dřezu. Čistá houbička, utěrka. Důkladně umýt horkou vodou a jarem sklenice, všechny záhyby - žádná nečistota! Vyvařit víčka od sklenic. Umyté sklenice pokládat na čistou utěrku.
Povidla:
Trouba cca na 200 stupňů (nevím přesně jsem momentálně nepřítel s plynovou troubou). Do pekáčku dáme švestky, přikryjeme a šupneme do trouby. NEMÍCHAT! Nemusíte se bát, že se švestky připálí, vůbec si jich nevšímejte, jenom co 15 minut posypte po 10 g sladidlem. Po 2 hodinách teprve promíchejte a posypte skořicí. Nechte dojít v troubě. Potom mixérem rozmixujte, popřípadě ještě doslaďte. Naplňtě sklenice a dejte do velkého hrnce naplněného vodou pod okraj sklenic. Dejte na malý plamínek - voda nesmí vřít. A zavařujte 15 minut při 80 stupních. Počítejte od toby kdy se ve vodě začnou objevovat takové malé bublinky. A hlídete to hlavně. Zavařené sklenice vyndejte a dejte pod utěrku.


Povidla po rozmíchání


Švestkový džem:
Švestky dáme do mixéru, přidáme sladidlo a skořici a důkladně rozmixujeme na kaši. Tu pak dáme vařit.. Důkladně povaříme, naplníme sklenice a postup stejný jako u povidel.
Meruňkový džem:
Stejný postup jako u švestek, akorát se přdají chia semínka. :)



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama