Blog plný receptů, článků, fitness, cviků a mé cesty se právě rozjíždí a postupem času se můžete těšit na pořádnou nálož zdravých, chutných receptů! :))

Špaldový chléb

16. července 2015 v 8:52 | Týnka |  Domácí pekárna
Máte rádi chleba? Chcete jíst zdravé, celozrnné výrobky a rozhodně ne bílou mouku? Jenže obchodníci klamou nápisy "cereální, fitness, semínkový, celozrnný" atd. což ve svém názvu pouze skrývá bílou mouku a pár semínek navíc.. takže vybrat ten správný poctivý chléb či housku je více méně nadlidský výkon a i tak nikdy nevíme co v tom chlebu nakonec je. A tak proč si neudělat domácí 100% celozrnný, měkkoučký, vláčný a chutný chléb? :) U nás večer napečeno a ráno už jen drobečky na prkně :) a ano můj první chlebík se jmenoval Tomík :D





Ingredience:
175 g hladké špaldové mouky
175 g hrubé špaldové mouky
10 g droždí
8 g soli
130-150 ml vody
Semínka dle libosti :P



Postup:
Prosejeme mouku aby se provzdušnila a potom do ní rozdrobíme kvasnice. (Není potřeba je nechat vzejít zvlášť, vyhnete se tak dvojímu kynutí.)
Přisypeme sůl a pečlivě promícháme. V této fázi můžeme přidat semínka, ořechy.. (já dala dýňová semínka).
Přilejeme vodu (podle toho jak těsto bude "žíznit") a pořádně zpracujeme těsto.
Dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a dáme na půl hodinky kynout na teplé místo (ne horké) kde netáhne. :) (Nepočítejte s tím, že hutná špaldová mouka nakyne jako balón)
Mezitím si vymastíme formu kvalitním rostlinným olejem (nejlepe tu na biskupský chlebíček) a předehřejeme troubu na 250 stupňů. Do trouby můžete dát hrneček s vodou - vzniklá pára ho bude zvláčňovat.
Těsto dáme do formy a dáme péct asi na půl hodinky, dokud se těsto nezvedne a nezezlátne.
Počkáme 10 minut než chleba trochu zchladne a poté ho můžeme vyklopit.

Dobrou chuť! :)



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Sasha Sasha | Web | 16. července 2015 v 9:10 | Reagovat

špaldovy chlebik jedavam len ked sa stravujem vonku , doam chlieb nejem vôbec, ale vyskušala bz som si niečo taketo upiect, suepr to vyzera :d :)

2 Týnka Týnka | 16. července 2015 v 16:10 | Reagovat

[1]: Určitě zkus chutná výborně, přes noc zmizel :D Přitelovi chutnal nejvíc po upečení ještě teplý a mně až později když kurka začala křupat :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama